Odrážíme se ode dna (pokolikáté už?)... přímo do propasti

06.10.2013 11:00

Link z mailu ukázal tento článek

Autor: Dušan Streit | Věci veřejné

Zase jsou plná média předpovědí „odborníků“, že se naše ekonomika odráží ode dna. Už někdy v dubnu tu kampaň zahájila členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová. Teď se přidávají další ekonomové a zejména bankéři. Včera v televizi mě stejným idealistickým odhadem zklamala i zdejší blogerka Markéta Šichtařová, s níž jinak často souhlasím.

Autoritativně tvrdím, že o žádném odrážení ode dna nemůže být ani řeči, pokud tedy nemyslíme ještě hlubší pád. Bude hůř.

Níže vysvětlím, proč tak usuzuji, ale nejdříve připomenu, že podobné jásavé predikce slýcháme s přestávkami už více než pět let. Mohu to doložit svými tehdejšími články Pitomci už věští konec krize (z května 2009) nebo Děsivá krize teprve pomalu přichází (ze září 2009). Abych zůstal u své tehdejší terminologie, pitomci neudělali žádnou sebereflexi a nechodí kanály, nýbrž spoléhají na krátkou paměť lidí. K takovým manipulacím bez konečného rozhřešení se rádi propůjčují také politici, kteří s oblibou nasedají na optimistickou vlnu, jejichž podmínkou jsou ovšem vždy bolestivé reformya kontraproduktivní změny.

 

Proč žádnému vzestupu nevěřím? Shrnu jen v pár bodech:

 

1. Svět nevyřešil příčiny krize. Naopak je kamufluje za cenu zvyšování inflačního až hypeinflačního potenciálu.

2. Stávající finanční systém není kryt žádnými skutečnými aktivy, je dluhovým „letadlem“. „Letenky“ se kamuflují různými deriváty.

3. Ti, co jsou zadluženi, ať už se jedná o občany nebo celé státy, ztratili faktickou schopnost své dluhy vůbec kdy splatit. Nejde jen o Řecko nebo Kypr, ale na druhé straně i o USA.

4. Bohatí, ať už se jedná o jednotlivce, firmy nebo státy, jsou už bohatí natolik, že reprodukci jejich bohatství neufinancují svými nákupy ty stamilióny chudáků, mezi něž se už propadá i střední třída.

5. Růst už klesá i v Čině, která je světovým dodavatelem. Ovšem světová poptávka z výše uvedených příčin klesá.

6. Ostatní producenti BRICS nejsou motorem, pokud se týká civilizačního rozvoje.

7. Světová politika je šíleně turbulentní vlivem nesmyslných válečných „dobrodružství“ (Irák, Libye, Sýrie a další nepokoje), občanskými revoltami nejen v Arábii (Turecko, Řecko, Španělsko, Portugalsko, Bulharsko...).

8. Evropská unie je „v čele“ směřování k celkovému úpadku. Byrokracie, politická korektnost a multikulturalismus problémy neřeší, ale vyvolávají.

9. O české politice, která by měla problémy řešit, se ani nebudu rozepisovat (naposled jsem okomentoval zde). Nic dobrého na obzoru není :-(

10. Dám jen poslední argument ze Severomoravského kraje. Berte to jen jako příklad, nikoliv však nevýznamný, naopak charakteristický. Poté co Bakala dostal OKD z větší části „darem“ a legálně převedl aktiva nejen z firmy, ale i z České republiky bůhvíkam, bude zřejmě zavírat doly Paskov a Staříč. O práci jen tam má přijít cca 2.500 lidí. Negativní multiplikační efekt však bude mnohem vážnější. Nejen pro státní kasu a osudy postižených zaměstnanců, ale i na kupní sílu v regionu.

 

Myslíte, že stojíme na dně? Vidíte světýlko na konci tunelu?

Hin sa hukáže... Pak napíšu blog, kterak se zase pitomci odráželi ode dna. Pamatujte si je.

                                                                                              

KOMENTUJI...

Není dobrou vizitkou pro polistopadové "politiky", že se příliš mnoho českých občanů o politiku v naší zemi přestalo z beznaděje na lepší zítřek ZAJÍMAT a nebo v jakékoliv politické řešení tristní situace v ČR přestali věřit. A ti, kteří ze stereotypu a hlavně z obav o své "hovínko" valené před sebou jak hovnivál a získané mnohdy zdaleka ne čistým způsobem, ti vědí, že volit případnou společenskou změnu by mohlo znamenat odhalení jejich nekalostí a možné důsledky by je mohly např. o jejich "hovíno" oprávněně připravit. 

Mezi mnohými voliči začíná být šířeno ZLEHČUJÍCÍ HESLO, že... "KDYBY VOLBY MĚLY NĚCO ŘEŠIT, UŽ BY JE DÁVNO VLÁDNOUCÍ GARNITURA ZAKÁZALA..."

Také cítíte ten hrozný omyl cíleně šířený především těmi, kteří mají zájem, aby se voleb zúčastňovalo co nejméně voličů a tím se rozmělňovala snaha pokrokových sil společnosti usilujících o skutečné a konečné řešení současné smutné společenské a ekonomické situace ČR, aby se naopak lidem podsouvala jakási "OPODSTATNĚNOST PŘIJÍMÁNÍ SPOLEČENSKÝCH, EKONOMICKÝCH, LEGISLATIVNÍCH OPATŘENÍ" v podobě tzv. balíčků pravicové vládnoucí garnitury a tím UCHOVAT EXISTENCI SPOLEČNOST A EKONOMIKU LIKVIDUJÍCÍ české pravice.

JSOU STATISÍCE ČECHŮ, KTEŘÍ PRACUJÍ A PŘITOM JSOU CHUDÍ ! 

Je nutné se s tímto stavem nesmiřovat a určitě ho především svou účastí ve volbách a zvolením ZMĚNY řešit.

Komentář a grafická úprava: Jarda Horák

 

—————

Zpět