Putinův expert v Praze řekl, jak dopadneme. Došlo i na Havla a knížete

17.05.2013 14:11

 

Že kníže...? Obyčejné cizácké NIC pro zemi českou a jeho skutečně české občany a vlastence.

 

„Rusko v žádném případě nehodlá vstupovat do EU ani podepisovat žádné úzké smlouvy o spolupráci, rovnalo by se to zakoupení vstupenky na Titanic,“ zaznělo ve středu na semináři o vztazích EU a Ruska, který pořádalo sdružení Fontes rerum, jemuž předsedá stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.

Na semináři vystoupil český politolog Oskar Krejčí a zahraniční host - ředitel Ruského institutu strategických studií Leonid Rešetnikov. Tato instituce dodává podklady, studie a názory přímo Vladimiru Putinovi. Na úřadu prezidenta je však nezávislá a podle slov ředitele Rešetnikova si proto může dovolit hlavě ruského státu dodávat i stanoviska, s nimiž nemusí souhlasit.

 

Putin zachránil ruský stát před rozpadem

Rešetnikov hned zpočátku zdůraznil, že západní kapitalistický systém fungující už od 19. století je v hluboké krizi a není schopen reagovat na proměny současného světa.

„Je tragédií Ruska, České republiky i dalších východoevropských zemí, že se stávají součástí tohoto systému teprve tehdy, když začíná umírat. Kapitalismus byl v době komunismu díky nedostupnosti informací romantizován, nyní zajde do slepé uličky a zhyne,“ konstatoval šéf ruského institutu.

Ruská federace podle jeho slov byla deset let v těžké krizi, protože jí bylo nuceno přijmout americký systém a mentalitu. Kvůli tomu prý Rusové ztratili povědomí o národním uvědomění a na konci devadesátých let reálně hrozilo, že se celý stát rozpadne.

„Odchod Jelcina a příchod Putina Rusko zachránil. Rusko nemůže být jen země, musí mít určitou ideu. Má ohromné bohatství – nerostné, lidské, historické. Pokud bychom díky nerostnému bohatství umožnili pouze stvořit dva tucty miliardářů, kteří budou žít v Londýně, to asi není ta cesta,“ vysvětloval Leonid Rešetnikov.

EU se prý potopí do tří let. Rusové na Titanic nevstoupí… 

Pokračování ZDE

 

DODÁVÁM

Inu není nad dobré spojenectví... To jsme po 23 letech sakramentsky dobře pocítili.

 

Dodatek a grafická úprava: Jarda Horák

—————

Zpět