V lidech začíná narůstat zlo, varuje profesor Keller. A vysvětluje proč ...

21.03.2013 23:16

 

Sociolog Jan Keller nedávno připustil, že při současném stavu společnosti může už příští generace žít ve feudalismu. ParlamentnímListům.cz však objasnil, že by nebylo na místě si pod tímto pojmem představovat rytíře v brnění, tak jak máme zapsáno v paměti z hodin dějepisu. "Jde o analytický termín, který popisuje společnost, ve které je drasticky omezen veřejný sektor a tím pádem k tomu zřízení spěje," vysvětlil Keller mimo jiné.

Jan Keller již mnohokrát hovořil o tom, že se současný kapitalismus vyvíjí směrem, který by měl vyvolávat obavy. Nedávno dokonce v médiích uvedl to, že hrozí i případný návrat k feudalismu. Opravdu bychom měli být znepokojeni touto hrozbou, je skutečně tak palčivá a aktuální?

Zajímavá a varující ÚVAHA PROFESORA pokračuje

ZDE

Co k tomu dodat ze strany normálního občana..?

Mám tento názor:

Český národ má svou pohnutou historii, své národní hrdiny i rádoby "hrdiny", a může skutečně u mnohých našich občanů převládat názor, že nikdy jsme se jako národ nevyznačovali mimořádnou snahou po objektivním hodnocení situací, do kterých jsme se dostali vlastním přičiněním nebo vnějšími okolnostmi. Skutečnost byla a je taková, že se vždy našel dostatek tzv. elit, prospěchářů či prostitutů, hlavně v Praze, ale nejen tam, kteří se ze vzniklého stavu či situace snažili vytěžit maximum ve svůj osobní prospěch. Snad s výjimkou období po únoru 1948. Tehdy se moc dostala do  pracujících, z nihž většina byla pro myšlenku socialismu. To znamenalo upřednostnit společenské a společné zájmy před svými osobními, potlačovat privilegia jedince či skupin ve prospěch celé společnosti, prostě zvýraznit význam kolektivismu před individualismem. V období po roce 1969 se započala výrazněji projevovat naše ryze česká povaha prospěchařů. Po roce 1989 se zejména v pražském prostředí a velkých městech tato vlastnost dostala na takovou úroven, že začala ohrožovat od samotného počátku bývalé i nastupující prospěcháře, privilegované, ale i ty ostaní, tedy neprivilegované (normální pracující občany a důchodce), kteří dnes již ve velkém rozsahu značně trpí. V co takový vývoj vyústí, není tak těžké odhadnout. Bude to do jisté míry ovlivněno i další výraznou vlastností u velké části našeho národa, tj. zbabělost a čekání na to, že to vyřeší někdo za nás... Tato skutečnost relativně těžko umožnuje východisko ze současné situace nějak reálněji předpovídat a určit.

Ale profesor Keller tento vývoj do budoucna vidí dosti reálně - objektivně.

Grafická úprava a dodatek: Dr. Jaroslav Horák

—————

Zpět