PROČ JE ČESKÁ REPUBLIKA KOLONIE

24.09.2012 09:42

Kolonie v minulosti sloužily jako prostor ovládaný kolonizátorem, za nerovně nastavených vztahů (v oblasti ekonomické, sociální, kulturní). Kolonie neměla svou vlastní rozvojovou strategii, ale plnila úkoly, které jí stanovilo centrum (dodavatel otrocké práce, např.). Z hlediska dělby práce byla kolonie včleněna do výroby kolonizátora a plnila v něm roli dodavatele surovin, nebo jiné součásti výrobního procesu.

 

Její „zájmy“ tedy často vůbec nebyly definovány, její politická „elita“ byla jen loutková a sledovala zájmy úplně jiných aktérů než snad vlastního obyvatelstva. Typický pro kolonii je rovněž nižší stupeň rozvoje, tedy přejímání technologií, které mohou být při výrobě aplikovány, ale nejsou dále rozvíjeny. Kolonizační velmoc se chová nadřazeně a zavádí v kolonii podmínky, které by si nikdy nedovolila použít na svém vlastním území.

Jen hrubý pohled na výše uvedené znaky nám naznačí, že kolonialismus není zdaleka minulostí a že platí (byť v nových podmínkách) také pro ČR. Současný koloniální systém je ovšem mnohem sofistikovanější v tom, že o sobě tvrdí, že koloniální není (ne nadarmo se říká, že největší lstí ďábla je, že neříká své jméno) a že aktéři kolonizace jsou důmyslněji skryti a nelze je automaticky ztotožňovat s národním státem.

ČR se jako kolonie do systému neoliberálního kapitalismu začlenila v 90. letech. Pro toto její včleňování je typická aplikace a přijetí Washingtonského konsensu, který je velice lstivým mechanismem, jak ze země kolonii udělat. Volný obchod totiž vyhovuje vítězům – těm, kteří mají náskok. To, že volný obchod automaticky nevede k blahobytu v zemi ani k dohánění vyšší úrovně byl nucen přiznat i šéf WTO Pascal Lamy.

CELÉ POJEDNÁNÍ - ZDE

 

Jak se k tomuto problému staví SUVERENITA?

 

Suverenita (SBB) je jedinou politickou stranou hájící oprávněné zájmy České republiky a jejích občanů. Zájmy občanů českého státu jsou a budou pro nás vždy na prvním místě. Jsme přesvědčeni, že základní politickou územní jednotkou mezinárodního uspořádání je suverénní stát. Hlásíme se ke křesťanským kořenům evropské civilizace.

 

Nejsme stranou chránící zájmy nadnárodních uskupení typu EU, globálních firem, nelegálních přistěhovalců a lobbyistických skupin. Odmítáme federalizaci EU. Nesvazujeme si ruce pravolevým vymezením a jsme proto připraveni spolupracovat s každým, komu leží na srdci zájem o osud naší vlasti.

Ztráta suverenity státu znamená ztrátu občanských svobod

Zlomové okamžiky naší novodobé historie měly jedno společné. V roce 1938, 1948 i v roce 1968 jsme přicházeli o státní suverenitu. Ztráta svobody každého jednotlivce už byla pak jen logickým důsledkem. Jsme proto ostražití vůči každému pokusu opět omezit suverenitu naší země. Doposud se vyrovnáváme s důsledky čtyřicetiletého mocenského diktátu Moskvy a nyní se po nás žádá, abychom svou suverenitu odevzdali dobrovolně do Bruselu.

Nebezpečí centrální nadnárodní moci

V dnešní EU se otevřeně neválčí ani nepřikazuje. Její hybatelé si zakládají na demokratické vizáži. Pod touto fasádou ale klíčí totalitní tendence koncentrované a od občanů oddělené moci. Jazykem politické korektnosti se tomu říká demokratický deficit. Ve skutečnosti jde o závažné nebezpečí pro každého občana zemí EU, žijícího ve státě se suverenitou omezenou ve prospěch této demokraticky deficitní centrální bruselské moci.

Buďme pány ve své zemi

Právě na suverenitě – tedy na právu a povinnosti rozhodovat v maximální možné míře sami o sobě – závisí budoucí prosperita občanů naší země. Zachování státní suverenity, jako dědictví vykoupeného krví našich předků, a prosazování zájmů České republiky a jejích občanů, považujeme za svorník všech demokratických politických směrů, kterým záleží na budoucnosti vlastní země. Jen důsledným prosazováním suverenity můžeme zabránit tomu, aby mocné země přenášely důsledky svých nerozvážných rozhodnutí, vlastních chyb a vlastních zájmů do ekonomik menších partnerů.
 
Grafická úprava: Jaroslav Horák

Grafická úprava: Jaroslav HoráGrafická k

—————

Zpět